top of page

Gallery Weekend Budapest

Szeptember 10—11, 2016

harmadik típusú találkozások

„Ezek hétköznapi emberek, nem mindennapi körülmények között” – mondja a földönkívüliekkel való kommunikációt vezénylő tudós, Claude Lacombe, akit a francia rendező, François Truffaut alakít Spielberg 1977-es sci-fi klasszikusában a Harmadik típusú találkozásokban. Arról a személyes találkozásról van szó, amelyet a híres ufológus, Josef Allen Hynek a közvetlen kontaktust igénylő harmadik kategóriába sorolt be. Amikor az idegen létforma fizikai kapcsolatba lép a hétköznapi emberrel, találkozásra kerül sor valahol egy csészealj árnyékában.

 

 

A „harmadik típusú találkozás” – a galériás színtér összefüggés-rendszerébe állítva – a kortárs képzőművész és a beavatás előtt álló néző randevújának metaforája. Mutatis mutandis: a művész nem azonosíthatatlan repülő objektumokon közlekedik, nincs indokolatlanul nagy feje és csenevész szürke gyerekteste, és nem is hangokkal és fényjelekkel kommunikál. Ugyanakkor a kódokat meg-nem-fejtő közönség számára azonosíthatatlan objekteket és nem-ábrázoló festményeket gyárt, saját grammatikát használ, saját rítusokat fejleszt ki és sajátos életvitelt követ. Egész ritkán géniusz, inkább hétköznapi ember nem mindennapi körülmények között: aki a nem mindennapi nézőpontokat kínálja a hétköznapi közönség kommunikációra nyitott, kíváncsi tagjainak.

 

 

A Gallery Weekend Budapest központi kiállítótermében megvalósított csoportos tárlat a kortárs képzőművészetre hangolt „harmadik típusú találkozás” lehetőségét kínálja. Nem ad mesterkulcsot a sokszínű kortárs képzőművészet dekódolásához, de elvezet a randevú első helyszínére, miként Claude Lacombe odavezényelte embereit a wyomingi UFO-leszállópályához, hogy megindulhasson a kommunikáció a két fél között.

 

részvevő művészek: Albert Ádám (Kisterem), Bernát András (Galéria Neon), Bullás József (Deák Erika Galéria), Farkas Dénes (Molnár Ani Galéria), Forgó Árpád (FLUX Galéria), Gádor Magda (Körmendi Galéria), Gerhes Gábor (acb Galéria, iski Kocsis Tibor (VILTIN Galéria), Jovánovics Tamás (Várfok Galéria, Kamen Stoyanov (INDA Galéria), Keresztesi Botond (Horizont Galéria), Stano Masár (Chimera-Project), Puklus Péter (TRAPÉZ), Szöllősi Géza (NextArt Galéria) és Ulbert Ádám (Art+Text Galéria)

 

kurátor: Rieder Gábor

 

helyszín: Weekend House

(1053 Budapest, Kossuth Lajos utca 14–16., volt Rögtön Jövök Galéria)

 

nyitvatartás: 2015. szeptember 13–14., 10–18 h

 

megnyitó: 2015. szeptember 12., 21–24 h

bottom of page