top of page

Gallery Weekend Budapest

Szeptember 8—9, 2018

program
Art+Text Budapest
Chimera-Project Gallery
Deák Erika Galéria
Faur Zsófi Galéria
Horizont Galéria
INDA Galéria
Kisterem
Knoll Galéria
MissionArt Galéria
Molnár Ani Galéria
Várfok Galéria
VILTIN Galéria
Weekend House

Art+Text Budapest

Konok Tamás, Hetey Katalin

— noir et blanc 

Az Art+Text Budapest galéria nagy örömmel mutatja be a párizsi magyar absztrakt mesterek egyik utolsó mohikánjának, Konok Tamásnak (1930–) és a geometrikus szobrairól ismert Hetey Katalinnak (1924–2010) alkotásait. A  noir et blanc  címet viselő kiállítás a Párizs–Zürich–Budapest háromszögben megszülető két párhuzamos életműből válogat. Célja a több mint fél évszázadon átívelő két pályaív fekete-fehérre hangszerelt állomásainak végigjárása: a korai arte povera szobroktól és monokróm reliefektől kezdve, a gipsz objekteken és mobil plasztikákon át, a redukált jelformákig és a geometrikus festői struktúrákig. Magyarországon soha be nem mutatott művészettörténeti ritkaságok a '60-as évekből és két kiérlelt, Párizsban fogant, mégis hazatért gazdag absztrakt életmű – feketén-fehéren.

Chimera-Project Gallery

Fridvalszki Márk, Koós Gábor, Kútvölgyi-Szabó Áron, Perneczky Géza

— Pseudo Display

Deák Erika Galéria

Pintér Gábor

Égig érő küszöb

Pintér Gábor a kortárs magyar képzőművészet rejtőzködő tehetsége, aki hosszú hallgatás után lép legfrissebb sorozatával a festészetre kiéhezett közönség elé a Deák Erika Galéria szezonnyitó kiállításán.

Faur Zsófi Galéria

Barabás Zsófi

A létezés pillanatai

A tárlat címe megegyezik Virginia Woolf halála után megjelent önéletrajzi ihletésű novella füzérének címével (eredeti nyelven: Moments of Being).

Azokra a kimerevített pillanatokra utal, amikor egy-egy villanásnyira megtapasztaljuk a valóság esszenciáját. A nagyméretű képek személyes történeteket mutatnak be, absztrakt formában.

Barabás Zsófi írásos jegyzetek helyett, vizuális naplót vezet élményeiről. Az elmúlt egy évben több mint száz kisméretű, fekete-fehér vázlat készült vasúti fülkékben, reptéri várókban, vagy utazások során. Ezekből kerültek ki azok, amelyeknek hatalmas színes mását olaj-vászon képeken csodálhatják meg a látogatók. A festmények mellett a vázlatok is megjelennek majd a kiállítási térben.

Horizont Galéria

Keresztesi Botond, Jakub Choma, George Cringasu

Kontúrok hasadnak ki a hideg dióda sugárzásból

A Horizont Galéria csoportos kiállítása három fiatal Kelet-Közép Európai művész munkáiból mutat be kurátori válogatást, amely a művészek figuralitáshoz fűződő viszonyát helyezi a vizsgálata középpontjába. Ez azért is fontos kérdés, mert a képzőművészet figuralitásának relevanciáját a XXI. század digitális képkorszaka sem számolta fel igazán, ahogyan korábban a fotográfiai reprezentáció megjelenése sem lúgozta ki az alakokat a festészetből. A digitális képek széleskörű elérhetősége egy olyan művészgeneráció színrelépését inspirálta, aminek  a vizuális stratégiája ösztönösen adaptálódott a digitális képszerkesztés anyanyelvéhez. A legújabb paradigmaváltás azonban nem pusztán technológiai vagy technikai jellegű, hanem főként a képek struktúráját érinti, mindamellett, hogy nagyon sok új tartalmi és tematikai vonás is felfedezhető benne.

INDA Galéria

Eperjesi Ágnes

D. 365 napja

Eperjesi Ágnes képzőművész több mint háromszáz darab kézzel kivájt, színes szappannal dolgozik, amelyeket ismerőseitől, egy súlyosan autista fiatalember, Dávid szüleitől kapott. A tárgyak egy olyan hosszú, évekig tartó munkálkodás termékei, amely során Dávid naponta kikapart egy-egy intenzív illatú szappant a körmeivel.

Az autizmus minden századik embertársunkat érinti. Ez az állapot azonban nem feltétlenül csak hátrányokat jelent, gyakran eredeti gondolkodással, sajátos képességekkel és tehetséggel is együtt jár. Az akadályozottsággal élők azonban ritkán kerülnek olyan helyzetbe, amelyben saját, „normálistól eltérő” tevékenységüket sajátos absztrakcióként, művészi tevékenységként értelmezhetik mások.

Kisterem

Albert Ádám, Fodor János, Gosztola Kitti–Pálinkás Bence György, Kaszás Tamás, Káldi Katalin, Kokesch Ádám, Kis Varsó, Kristóf Krisztián, Molnár Zsolt, Sugár János, Szegedy-Maszák Zoltán, Vécsei Júlia, Zalavári András

— Listing VI.

Knoll Galéria

Birkás Ákos

Vázlat a hátsó bejárat felől

Nemes Csaba

Festés akcióban

A Knoll Galéria Birkás Ákos és Nemes Csaba legújabb műveit mutatja be: szeptember 9-én szombaton 15 órakor a közönség Birkás Ákos Vázlat a hátsó bejárat felől című, ez alkalomra készített, falfestmény-alapú, installatív munkáját ismerheti meg. Nemes Csaba szeptember 10-én 15 órakor adja elő Festés akcióban című prezentációját, amelynek keretében bemutatja a röviddel ezelőtt, Cipruson és Prágában készült, illetve Lipcsében kiállított, Budapesten eddig nem látható munkáit.

MissionArt Galéria

Seres László

Újabb művek

 

Seres László már több mint tíz éve rendszeres kiállító a MissionArt Galériában. Az első tárlatokon korai, 1960-as, 70-es években készült műveit mutattuk be, majd évente rendszeresen szemléztük és kiállítottuk újabb és újabb képsorozatait. Korai korszakának művei leginkább az absztrakt expresszionizmushoz köthetők, a 28 év szünet utáni második, 2006-ban kezdődött alkotói korszakát saját maga által feltalált "non ego" jelzővel illeti. Seres homogén és mégis változatos életművét mutatja be a kiállításra elkészült kötet, amely gazdagon illusztrált képanyagával hiteles képet ad erről a sajátos, stílusokhoz nehezen, csoportokhoz, irányzatokhoz egyáltalán nem kötődő művészről. A kiállításon az utóbbi két év terméséből válogatunk, de lehetőség nyílik néhány korai alkotás megvásárlására is.

Molnár Ani Galéria

Ember Sári

Hosszúélet

Ember Sári legújabb munkáiban szorosan épít korábbi kiállításaira, ugyanakkor egy másik, fiktív nézőpontból gondolja újra a családi örökség, a múltfeldolgozás témáit és az embereknek a tárgyakhoz való viszonyát. A Molnár Ani Galéria kiállítótere egy képzeletbeli család nappalijává alakul át. A helyspecifikus installációban megjelenő objektek egyszerre rendelkeznek funkcióval és hatnak pusztán dekorációként; formaviláguk ismerős, ugyanakkor színük, megmunkáltságuk szokatlan és ironikus. Ebben a térben nem önmagukba záródó, „üres” dolgokat látunk, hanem felidéződik egy család tárgyakon keresztül kirajzolódó történetének láthatatlan mintázata.

Várfok Galéria

franyo aatoth, Masayuki Kai

masafranyoyuki

A Várfok Galéria ősszel aatoth franyo és Masayuki Kai munkáit mutatja be egy közös kiállítás keretében. A magyar és a japán művész alkotásai közti kapcsolat a természet és az emberiség viszonyának kritikai vizsgálata. Emellett Kai készítette a japán fordítást aatoth Az utazó alkoholista kéziszótára című, 14 nyelvre lefordított és több kiadást megélt hiánypótló irodalmi alkotásához.

VILTIN Galéria

Megyik János

— Acélképek

A VILTIN Galéria évadnyitó kiállításán MEGYIK János Kossuth-díjas képzőművész legújabb művei kerülnek bemutatásra.

Megyik művészetének lényegét a független, szubjektív, költői geometria jelenti. Az újgeometria jeles képviselőjének munkáit - a fenti gondolata értelmében - a táblakép struktúrájának modellezése, a transzformáció, a rajz szeretete, a forma és az anyag által inspirált állapot rögzítése jellemzi.

Acélképei a képzőművészet és az építészet kölcsönhatását és átjárhatóságát állítják éppúgy, mint korábbi munkái. Az alkotói folyamat azonban az elkészült térkonstrukciók keretbe rögzítésével zárul, mert a projektív geometria elvét használva úgy véli, a projektivitás érzékeléséhez szükséges a kép kerete, amely kijelöli a képi tér határait. Acéltáblái és keretei a harmónia és az egyensúly egyáltalán nem súlytalan darabjai. A dekonstrukció, mint alkotói folyamat, ezen művek esetében következetesen az anyag szélén, a valami és a semmi határán manifesztálódik.

Weekend House / Budapest Projekt Galéria

Bajóta, Benczúr Emese, El Kazovszkij, feLugossy László, Fürjesi Csaba, Paul Horn, Keresztes Zsófia, Kicsiny Balázs, Kiss Adrian, Kútvölgyi-Szabó Áron, Péli Barna

Összeférhetetlenek

A kereskedelmi galériák kínálatához idén is társul egy csoportos kiállítás a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. által működtetett Budapest Projekt Galériában. A GWB-n részvevő galériáktól kiválogatott egy-egy műtárgy idén az Összeférhetetlenek címmel dobja le a vizualitás piszkos bombáját. Több nemzedék és stílus képviselteti magát, feLugossy Lászlótól Benczúr Emeséig, Kicsiny Balázstól Kis Adrianig. A csoportos kiállítás a kortárs művészet fésületlen, vagány, sorjás szélű, badass arcát mutatja fel, purhab szobrok, kartonpapír festmények és villódzó lámpák segítségével, megtalálva a szépséget és az értéket a piszok közé rejtve is.

bottom of page