Programok

Az idei programsorozat különlegessége egy pop-up kiállítás Köztes hely - a valóság és a psyché között [Papírmunkák magángyűjteményekből] címmel. A galériák további különleges programokkal és kiállításokal várják március első hétvégéjén (márc. 7-8.) 12:00 - 18:00 óra között az érdeklődőket. A színtérrel ismerkedőket vezetett galéria körtúrák segítik. A galériák között cirkáló túrák 12.00, 14.00 és 16.00 órakor indulnak párhuzamosan négy helyszínről: Várfok Galéria, Deák Erika Galéria, Knoll Galéria Budapest, Molnár Ani Galéria. Egy-egy túra időtartama 1,5-2 óra és minden esetben rövid tárlatvezetést kapnak a csoportok tagjai. Bővebb információ a galériatúrák oldalon.

BAK 80

megtekinthető: március 8-ig

Az idén nyolcvanéves Bak Imre jubileumát az acb egy hármas kiállítással ünnepli. Az acb Galéria terében a művész legújabb, 2019-ben készült művei mutatkoznak be, míg az acb NA-ban és az acb Attachmentben válogatást láthatunk az 1960-as és 1990-es évek közötti időszak több festői perióduson átívelő anyagából, olyan művekre fókuszálva, amelyeket soha, vagy évtizedek óta nem láthatott kiállítva a közönség.

 

Részlet: Imre Bak: Jelenidejű metafizika, fotó: Sulyok Miklós, © a művész és az acb Galéria jóvoltából

Imre Bak Present metaphysics | Jelenidejű metafizika, 2019 akril, vászon | acrylic on canvas 210 x 140 cm fotó: Sulyok Miklós © a művész és az acb Galéria jóvoltából

Fajó János - Szitanyomatok

megtekinthető: március 21-ig

A Deák Erika Galéria Gallery Weekend Budapest alatt futó kiállítása Fajó János 1971 és 1989 közötti sokszorosított grafikai tevékenységének legemblematikusabb darabajait mutatja be. Az 1960-as években új technikák jelennek meg a képzőművészetben és olyan sokszorosított eljárások is főszerepet kapnak az alkotói folyamatok során, mint a szitanyomás technikája. az újszerű technika segítségével viszonylag olcsón (itthon ez egy fontos tényezőnek számított), feltűnő és élénk színhatást tudtak elérni műveik reprodukálása során a művészek.

Fajó János, Öröm II. AE, 1976, a művész és a Deák Erika Galéria jóvoltából.

Agata Bogacka: Compositions of Dependencies   

megtekinthető: március 28-ig

 

Agata Bogacka (1976-ban született Varsóban, ahol jelenleg is él és dolgozik) az egyik legfontosabb festő Lengyelországban, a 2000-es évek elejétől a kortárs művészeti szcéna aktív szereplője. 2001-ben a varsói Képzőművészeti Akadémián végzett és hamarosan széles körű elismertségre tett szert jellegzetes figurális akril festményeivel, amelyekben érzelmi állapotait és mindennapi tapasztalatait szinte naplószerűen fogalmazta meg.

Fridvalszki Márk: Homeless Between Yestermorrows

megtekintehető: április 1-ig

 

A most bemutatásra kerülő munkákban folytatja Fridvalszki Márk An Out of this World Event-kiállítássorozatának utópikus korszakokat feltáró archeológiai munkálatait, ezúttal tovább ásva, egészen a hatvanas évek mélyrétegeiig. Az űrkorszak forradalmi formatervei, az absztrakciót appropriáló lemezborítók, avantgárd jazz-improvizációk és a populáris modernizmus egyéb vizuális és szónikus leleteinek kísérteties kollázsa a kritikai nosztalgia és a kollektív vízió felhajtóerejével kísérli megtermékenyíteni, utópia-impulzusokkal feltölteni jövőtlen korszakunkat. (Zemlényi-Kovács Barnabás)

Geroge Legrady: Az állókép folyamatossága

A kiállításon a magyar származású, George Legrady lentikuláris fotográfiái szerepelnek. Legrady 1956 óta, vagyis hat éves kora óta él távol Magyarországtól (Kanadában nőtt fel, de több évtizede az USA-ban él). Döntően ez a tény, az emlékek, a történeti magyar vonatkozások és a jelen egymásra vetülése, ill. a múlt jelenből való szemlélése határozza meg a mostani tárlaton bemutatott művek természetét. A lentikuláris technika segítségével egyazon felületen jelennek meg a történeti és a személyes emlékezet képei, ill. a jelen pillanatai. A művek szemlélőjének nézőpontja, térbeli pozíciója határozza meg, hogy a múlt és a jelen egymásra rakódó rétegeiből, melyik pillanat képe emelkedik ki.

 

Részlet: George Legrady: Day & Night: the Hunt, 2015, Inda Galéria jóvoltából

Kokesch Ádám: Gyökér 

megtekinthető április 3-ig

A Kisterem 2006-os alapítása óta a kortárs művészek működésének támogatásával foglalkozik a művészek, kurátorok és intézmények közti hazai és nemzetközi párbeszéd elősegítésén keresztül. A galéria elkötelezett a magyar művészet külföldi képviselete mellett, gyakran vesz részt kiállítóként nemzetközi vásárokon. Ennek jegyében kezdeményezte az acb és a Vintage galériákkal együtt a Bookmarks kiállítás-sorozatot is.

Kokesch Ádám.jpg

Ludmila Hrachovinová: The Silent Immediacy

A fiatal szlovák művész, Ludmila Hrachovinová (1984) legújabb absztrakt festmény-sorozatát mutatja be a Knoll Galéria Budapest "The Silent Immediacy"című kiállítása.

Munkája során a festészettel és a kiállítással mint médiummal foglalkozik, térbeli kapcsolatokat, interaktív és performatív pozíciókat hoz létre. A festmények szokatlan elhelyezésével nemcsak e műfajt és a bemutatás ezen módját, hanem egész hagyományunkat is vizsgálja, s megkérdőjelezi.

Bild 5.jpg

Asztalos Zsolt: My Art 

Megtekinthető: április 11-ig.

Asztalos Zsolt My Art című sorozatában saját műveit állítja fókuszba, vagyis eddigi munkásságát dolgozza fel. A műtárgy szellemi erején kívül a műtárgy fizikai jellege foglalkoztatja. Műtárgyakból épít installációkat, melyeket fotókon dokumentál. A műtárgyak egyfajta eszközökké válnak egy újabb mű létrejöttében. A művészetén való különös felülemelkedés, játékos nagyvonalúság hatja át a My Art sorozatot. A fotókon szereplő műtárgyak soha nem fedik fel valódi jellegüket.

 

Asztalos Zsolt: My Art, 2019, Molnár Ani Galéria jóvoltából

Asztalos Zsolt: My Art, 2019, C_print,_70

Tupperware régen és most.

A kiállító művészek Békési Ervin, Lázár Dóri, Murányi Kristóf.

 

A kiállítás célja, hogy lehetőséget teremtsen az ember tárgyakhoz való viszonyának újradefiniálásával kapcsolatos diskurzusra. A nyugati világ elmúlt évtizedeinek folyamatosan növekvő pazarlására reagáló aktuális társadalmi jelenséggel foglalkozik, ami rezonál azzal a társadalmi gyakorlattal, ami a magyar társadalomban generációk óta jelen van, korábban a szükség alakította ki. Az ember által generált szemét és ezzel együtt az eldobható eszközök használatának csökkentése a mai világ egyik fontos feladata.

Trupperware_MyMuseum.jpg

Jean-François Lepage: ZOMBIE

 

Árnyékból fénybe, fényből árnyékba.

A zombi, halott ember, akit feltámasztott és rabszolgájává tett egy varázsló.

"Ahogy Isten megteremtette az embert, úgy az ember is megteremtette a zombit saját képére."

Isten (az emberhez)

Nézz tükörbe, és meglátod ki vagyok!

A tükörkép (Istenhez)

Aaaaaaaaaa!!!

Isten

Átkozott!

Az ember (Istenhez)

Aaaaaaaaaa!!!!

Isten

Aaaaaaaaaa!!!

"A Prelude (2014-2017) után, a Zombi a Recycle című projektem második opusza. Figurálistól az absztrakcióig, az emberi testtel való kísérletezéseimet az archívumomban található C-print es zselatinos ezüst nyomataim átdolgozásával folytatom. A Zombi sorozat képei teremtésről, manipulációról, erőszakról, pusztításról és ujjászületésről szólnak."

Renaissance IV_Zombie_2019_©Jean-François Lepage-TOBE Gallery

Renaissance_IV_Zombie_2019_©Jean-Francois Lepage

Szirtes János: ”TÜNDÉRORSZÁG” 1970 – 2020

A kiállítás egyik része a 80-as évek festészeti munkásságából mutat be egy válogatást, számos alkotás most kerül először kiállításra. A  tárlat másik felében Szirtes legújabb installációja lesz látható, a kabinetben performansz videók kerülnek vetítésre.

 

Szirtes János: Zongorista, 1989, a művész és a Várfok Galéria jóvoltából

Várfok Project Room: MENTÉS / DOWNLOAD

Kiállítók: Bilák Krisztina, Lázár Dóri, Schuller Judit Flóra; Kurátor: Maj Ajna

A Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója által Átlátás címmel kiírt pályázat keretében a Várfok Project Roomban három fiatal fotóművész és egy kurátor mutatja be Mentés című tárlatát.

szirtes_janos_zongorista.jpg

Harminc nap alatt a szív körül | KALICZKA Patrícia

Megtekinthető március 7-ig.

 

Aki a művész által választott enigmatikus cím mögött egyéni érzésvilágából kiinduló munkákat sejt, nem téved nagyot. A falakon lévő művek mindegyike nemcsak személyes indíttatású alkotás, hanem önarckép is egyben. A fiatal művész ilyen fokú önfeltárása mögött húzódó folyamatokat és élményeket leginkább a címek által sejtetett, antik világból vett képi és mitológiai narratíva fedi fel. A nőiességén merengő Diána - a holdistennő, a szülés és gyermeknevelés patrónája - szinte jövőbe tekintően szemléli testét. Vagy egyszerűen előre, időn és téren át figyeli a 20-21. századi asztalra helyezett csendéletet.

Részlet: KALICZKA Patrícia: Régi korok nosztalgiája még régebbi korok után, a művész és a VILTIN Galéria jóvoltából.

Fotó: Bíró Dávid

KALICZKA_Patricia_Regi_korok_nosztalgiaj

André Kertész és Lőrinczy György NEW YORK

megtekinthető április 30-ig

 

André Kertész (1894-1985) fotográfus.Első felvételeit 1912-ben készíti. 1936-ban New York-ba költözik. A fotóriport sajátos műfaját alakítja ki, melyet később “literary report”-ként definiál.

Lőrinczy György (1935-1981) fotográfus, elméleti szakíró. A magyar fotográfia egyik meghatározó alakja. Ragacsok című sorozatában az ábrázolt dolgok fizikai tulajdonságait hangsúlyozza, képei az absztrakt ábrázolás határait súrolják.1974-től New Yorkban élt.

GWB_Vintage_kép.jpeg
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • ex_logo_fb